Mljet Nemzeti Park

A nemzeti park 1960-tól számít természetvédelmi területnek. Mljet szigetének északnyugati részét foglalja magában, körülbelül ötezer hektárnyi kiterjedésben.

A Zöld sziget néven is emlegetett, dús mediterrán növényzettel benőtt sziget arról vált híressé világszerte, hogy két tó, a Malo és a Veliko jezero (Kis- és Nagy-tó) keletkezett s „nőtt össze” a belsejében. Az előbbi 24 hektárnyi területű és 29 m mély, az utóbbi pedig 145 hektár nagyságú és 46 méter a legnagyobb mélysége.
 
A Nagy-tavon egy csöppnyi sziget is található, egy 12. században épült festői bencés templommal és kolostorral.
 
Érdekessége a szigetnek, hogy öt különböző erdőfajta él rajta: köztük a hajdani mediterrán őserdők, az örökzöld tölgyesek elszórt maradékai. Az uralkodó fafajta az aleppói fenyő. Az erdőket sűrű bozótosok tarkítják, a tavak partjait pedig kisebb-nagyobb dűnék.
 
A sziget állatvilágának is van egy különlegessége: nem „képviseltetik magukat” benne a karsztvidék állandó lakói, a mérges kígyók. Az ok egyszerű: a mongúzok jelenléte. A hüllők közül egyébként öt kígyó- és hat gyíkfajtát tartanak számon. Több ritka madárfaj él a szigeten, köztük a szürke légykapó, sisegő füzike és a szajkó.
 
Belépő 06.14-ig és 09.15-től 90 kn/ fő, 06.14-09.15. között 100 kn/fő; diák, nyugdíjas 40 kn/fő, 6 éves korig ingyen. Dubrovnikból egész napos szárnyashajós kirándulásra fizethetünk be, melynek ára kb. 70 EUR/fő.
 
Mljet Nemzeti Park Mljet Nemzeti Park Mljet Nemzeti Park Mljet Nemzeti Park