Homokos öblök

 

Mivel a legtöbb horvátországi tengerparti kép köves-kavicsos, vagy sziklás partot ábrázol, sokan azt gondolják, hogy Horvátországban nincs is homok. Összegyűjtöttük hát a homokos partokat északról dél felé, valamennyi vízparton mi magunk is jártunk már!

Az Isztriai félsziget partjai inkább sziklásak és kiépítettek, jobb esetben van néhány kavicsos, lassan mélyülő part. Medulinban viszont finom szemcsés homokot is találhatunk, a Bijeca strandon. Napernyők, napágyak bérelhetők, a beach bárokban szomjunkat olthatjuk.

A Kvarer-öböl egyik leggyermekbarátabb városkája Crikvenica, ahol a kisebb, ingyenes kavicsos öblök mellett hosszan elterülő szép városi fizetős nagystrand – Gradska Plaža - található. A partja egészen apró kavicsos, helyenként homokos, a vízben homok van.

Magyarországról nagyon könnyedén elérhető (híd vezet rá) Krk szigetén belül több szép homokos öbölben is fürödhetünk. Šiloban két kisebb is van - šiloi szállások itt – a közeli Klimno pedig a gyógyiszapos partjáról híres. Ez utóbbi strandon nem homokozni, hanem sarazni lehet, amit meg is tesznek az idelátogatók. Reumatikus és egyéb ízületi panaszokra, na meg csak mókából is, a recept a következő: kend be magad gyógyiszappal tetőtől talpig, feküdj ki a napra, száradj meg, majd a a hűs tengervízben mosd tisztára magad.

Kevésbe ismert, de nagyszerű partszakasz szintén Krk szigetén, Malinskához közel a risikai Marak beach.

A méltán híres baškai strand köves, lassan mélyülő, de a közepe táján a vízben itt is homok van, így a gyerekek (és persze szüleik) nagyon szokták szeretni ezt a vízpartot is.

A Rab szigeti Lopar településen hosszan elnyúló Rajska Plaža strandot bizonyára sokan ismerik. Kisebb gyermekes családoknak is nagyon ideális, jó sokáig futkározhatnak a kölykök a nagyon lassan, nagyon fokozatosan mélyülő vízben. A szintén ezen a szigeten található Kampor település Mel nevű partja már kevésbé felkapott, így azoknak ajánljuk, akik a kisebb nyüzsgést szeretik.

Lošinj szigetén is van homok, méghozzá a Mali Lošinjon levő Čikat strandon.

Pag szigetét sokan kopárnak tartják, és a nagy fehér szikláiról, köveiről ismerik. Talán nem tartózkodtak több hétig ezen a csodás helyen (mint mi), és nem fedezték fel a kristálytiszta vizű, csodás partjait, mint amilyen a Čista Plaža, vagy a Prnjica. Mindkét strand inkább aprókavicsos, de olyan apró, hogy már szinte homoknak is elmegy. Vigyázat, egyiken sincs természetes árnyék, és napernyő sem bérelhető, gondoskodnunk kell magunknak árnyékról! A szintén a szigeten fekvő Stara Novalja legnagyobb strandja, a Planjka is aprókavicsos, egy részén viszont itt is lehet homokvárat építeni, és ha a tengerbe lépünk, egészen aprószemcsés talaj fogja simogatni talpunkat.

Zadartól északra kicsivel fekszik Nin városa, ahol a királynő partján – Kraljična Plaža - homokozhatunk.

A biogradi strandok inkább kövesek, kavicsosak, a Hotel Adria közelében fekvő Soline beach viszont itt is homokos.

Az omiši városi homokos strand is híres, mégis sokan ódzkodnak attól, hogy „ilyen messzire” utazzanak. Pedig 8 óra alatt ide is le lehet érni (Budapestről), és annak, aki már sokat járt az Isztrián és Kvarner-öbölben, kellemesen üde élményben lesz része a part fölött magasodó Biokovo-hegység, a tengerbe beömlő kanyargós Cetina folyó és a szűk kis utcácskák jellemezte Omiš városában. A várostól északi irányban fekvő első kis település, Duće partja pedig szintén homokos, ráadásul kevésbe felkapott, csendesebb.

 

Homokos öblök Homokos öblök Homokos öblök Homokos öblök Homokos öblök Homokos öblök Homokos öblök Homokos öblök