Dél-Dalmácia

A Neretvától délre fekvő, Montenegróval határos régió a horvát tengerpart legdélibb és legkisebb tájegysége. Neum közelében egy kb. 9 kilométeres sáv szakítja ketté, itt kapott kijáratot a tengerre a szomszédos Bosznia-Hercegovina.
 
Dél-Dalmácia legfontosabb városa Dubrovnik, amely egyben Dubrovnik-Neretva megye székhelye is, és az adriai tengerpart talán legszebb, leglátogatottabb turisztikai célpontja.
 
Az óvárost magas városfal öleli körül. Pompás rálátás nyílik róla a mediterrán háztetőkre, a keskeny utcácskákra, kicsiny terekre, no meg a híres Stradunra, a hangulatos sétálóutcára, amelynek a neve szinte egybeforrt Dubrovnikéval.
 
A város fő látnivalói a Sponza-palota, a székesegyház, az óratorony, az Onofrio-kút – s ki győzné sorolni... Múzeumok, patinás templomok, akvárium... A Dubrovniki Nyári Fesztivál színvonalas szabadtéri hangversenyek és színházi elõadások sorával teszi még varázslatosabbá Dubrovnik tereinek nyáresti hangulatát.
 
A régióhoz tartozik Pelješac félszigete is – keskeny földnyelv, amely csaknem száz kilométeren át húzódik többé-kevésbé párhuzamosan a szárazfölddel. Lakói leginkább szőlészettel foglalkoznak – itt „terem” a híres Dingač bor –, kagylótenyésztéssel, halászattal és vendéglátással. A félszigetről rendszeres kompjárattal lehet átjutni Korčula szigetére, amelynek azonos nevű fővárosa halcsontvázhoz hasonló utcahálózatáról nevezetes és arról, hogy a legenda szerint itt született Marco Polo, a híres világutazó.
 
A Dél-dalmáciai szigetvilág másik jelentős szigete Mljet, egyedülálló karsztvidéki jelenségeivel, a két sósvizű tavával, és a nagyobbikon fekvő, 12. században épült bencés kolostorral.
 
Ez a régió kiváló lehetőséget nyújt a felhőtlen kikapcsolódásra, miközben érdemes megkóstolni a nagyszerű helyi borokat és ételkülönlegességeket is.

 

Dél-Dalmácia Dél-Dalmácia Dél-Dalmácia Dél-Dalmácia