Kvarner-öböl

A Kvarner-vidék az Isztriai-félszigetnél, Abbáziánál (Opatija) kezdődik, magában foglalja a Velebit és a tenger között húzódó keskeny partszakaszt, valamint Krk, Cres, Lošinj és Rab szigetét. Szárazföldi partszakaszának elejét egy érdekes érdekellentét jellemzi: az ipar és az idegenforgalom egymásnak-feszülése. Rijeka és Abbázia alig nyolc kilométerre van egymástól, de jellegében annyira más, mintha más-más földrészen feküdnének. Rijeka hatalmas ipari központ, forgalmas nagyváros, Horvátország legnagyobb kikötője, égbe nyúló lakónegyedekkel, s csak óvárosának egy része őrzött meg valamit a Monarchia emberléptékű világából, Abbázia pedig az Adria legelegánsabb üdülővárosa, csodálatos természeti környezetben, patinás szállodák és középületek egész sorával, arborétumnak beillő parkjával és gyönyörű sétányaival.
 
A Kvarner-öböl éghajlati adottságai rendkívül kedvezőek: az Učka és a Velebit hegységek megvédik a parti sávot az alpesi, illetve a szárazföldi éghajlat megannyi szélsőségétől és a nagy szelektől, s ha ehhez hozzávesszük az erdők levegőjének frissítő és a sós tenger kipárolgásának gyógyító hatását, valóban nincs mit csodálkozni, hogy itt, Abbáziában és Crikvenicán épültek ki a tengerparti gyógyturizmus leghíresebb létesítményei.
 
A régióhoz tartoznak az öbölbeli szigetek is, köztük az Adria legnagyobb szigete, Krk, amely – jópár éve immár – száraföldi úton is megközelíthető.
 
A Kvarner-öböl arról is nevezetes, hogy szinte nem ismeri a holt idény fogalmát. Télen-nyáron sok külföldi és hazai turista keresi fel, ami részben a könnyű elérhetőségének, részben kellemes, enyhe éghajlatának, részben természeti szépségeinek, részben pedig szórakoztató rendezvényeinek, elsősorban a téli-tavaszi karneváljainak köszönhető. Az Alpok és a Dinaridák közelsége, a sajátos élővilágáról híres karsztvidék megannyi kihívást jelent azoknak, akik nemcsak fürdeni akarnak a nyaralásukon, hanem a hegymászást, a gyalogtúrákat is kedvelik.
 
A vitorlázók és a jachttulajdonosok nyolc jól felszerelt kikötő közül választhatnak, a sportos nyaralást kedvelők számára pedig elsősorban biciklizéshez, motocrosshoz, vadászáshoz és horgászáshoz biztosít kiváló terepet a Kvarner-térség.
 

Kvarner-öböl Kvarner-öböl Kvarner-öböl Kvarner-öböl Kvarner-öböl