Észak-Dalmácia

Észak-Dalmácia fogalmán a Pag szigetétől kezdődő partszakaszt értjük délnyugat felé egészen Primoštenig. Az Észak-dalmáciai szigetek az adriai szigetvilág legtagoltabb és legnépesebb családjához tartoznak, több mint 500 van belőlük. Pag, Ugljan, Silba, Vir, Murter és Pašman a legnagyobb közülük. Itt található a Földközi-tenger legnagyobb kiterjedésű, 140 szigetecskéből és sziklaszirtből álló archipelagusa, a Kornati Nemzeti Park, valamint Dugi Otok nevezetessége, a sósvizű tavacskájáról híres Telašćica természetvédelmi park is.
 
A szárazföldi rész sem szűkölködik természeti szépségekben: a Krka folyó völgye valóságos tárháza a szebbnél szebb karsztvidéki képződményeknek: vízeséseknek, sellőknek, zuhatagoknak, ugyanakkor nagyjából változatlanul megőrzött élőhelye sok-sok őshonos növény- és állatfajtának. A másik nevezetes nemzeti parkja a régiónak a Paklenica, melynek meredek kanyonfalai és barlangja ellenállhatatlan kihívást jelentenek sok-sok alpinistának és hivatásos vagy amatőr barlangkutatónak. Ne feledkezzünk el a Vransko jezero nevű madárrezervátumról se, ahol – volt aki megszámolta – se több, se kevesebb, mint 224 madárfajta honos.
 
A régió jelentősebb városai: Zadar, Šibenik, Biograd na moru, Vodice, Primošten, Skradin – valamennyi elsőrangú idegenforgalmi célpont, ahol mindent megtalál a turista, ami a pihenéshez és tartalmas nyaraláshoz kell, s emellett még számos történelmi nevezetességben, patinás építészeti alkotásban is gyönyörködhet.

 

Észak-Dalmácia Észak-Dalmácia Észak-Dalmácia Észak-Dalmácia