Isztria

Az Adriai-tenger északkeleti végébe benyúló nagy félsziget régóta kedvelt nyaralóhelye a magyar turistáknak. Közel van, ismerős hangulatot áraszt – Rijeka vagy Pula csakúgy a Monarchiában indult virágzásnak, mint mondjuk Szeged vagy Miskolc –, ugyanakkor megvan benne a mediterráneum utánozhatatlan varázsa is, gondoljunk például Rovinj csodálatos fekvésére, vagy Poreč keskeny utcáira.
 
És itt a kristálytiszta tenger, a sok-sok kis strand, hangulatos vendéglő és a fiatalnak, idősnek egyaránt kellemes kikapcsolódást ígérő szórakozóhelyek sokasága. Ne feledkezzünk meg a térség kivételes klímájáról sem: nem kell tartanunk hőgutától, sem rossz időtől, a környező hegyek erdei levegője és a tenger sós kipárolgása jótékony hatással van a légzőszervekre – sokaknak tehát nemcsak pihenést, hanem gyógyulást is ígér az itt eltöltött egy-két hét.
 
A napsütéses órák száma megközelíti a 2400-at. Három jellemző szél uralkodik a tájon, a bóra, amely észak felől fúj és száraz, derűs napokat hoz, a jugo vagy sirokkó – meleg tengeri szél, és rendszerint eső jár a nyomában –, valamint a maestral nevű enyhe szél, amely sósillatú friss levegőt szállít a tenger felől a szárazföld felé.
 
A vitorlázókat 9 jól felszerelt vitorláskikötő, a szárazföldi kikapcsolódást keresőket pedig kiváló kerékpárterepek, motocrosspálya, teniszpályák várják Isztria-szerte. A természetbarátoknak ajánlunk néhány igen szép barlangot, illetve a csodás Limi csatorna fjordszerű, hosszan a félszigetbe nyúló öblét.

 

Isztria Isztria Isztria Isztria Isztria Isztria