Borravaló Horvátországban

Horvátországban általában nem számítanak fel külön szolgáltatási díjat, ezért a kávézókban, éttermekben, szállodákban és más vendéglátó-ipari vagy szálláshelyeken a feltüntetett árak a véglegesek.

A borravaló a vendég személyes döntése, mely a kapott szolgáltatás minőségéről és az alkalmazottakról szerzett benyomáson alapul (akiknek a jövedelmében ez kiegészítő szerepet játszik, nem pedig a fizetés túlnyomó részét teszi ki).

Ha úgy dönt, hogy valakinek borravalót ad, javasoljuk, hogy az összeg kiválasztása során tartsa be az erre vonatkozó íratlan aranyszabályokat:

- ha elégedett a szolgáltatással, akkor kisebb összegek esetén kávézókban vagy bárokban kerekítse fel a megrendelés összegét legalább az első magasabb egész számra, valamivel nagyobb összegeknél vagy éttermek esetén pedig hagyjon legalább 10%-os borravalót. A személyzetnek, akik a szállodákban segítenek Önnek, köszönje meg kis fix összeggel, legalább 3-5 euróval.

Természetesen ezek az összegek ajánlások, és semmi sem akadályozza, hogy a borravaló magasabbak legyen, de nincs értelme kevesebbet adni, ha már úgy döntött, hogy köszönetet mond annak, aki kiszolgálta, vagy segített Önnek.

Az a személy, akit ilyen módon jutalmazott, biztosan még jobb szolgáltatással és vendéglátással köszöni meg a tisztelet ilyen kifejezését.

Borravaló Horvátországban Borravaló Horvátországban Borravaló Horvátországban Borravaló Horvátországban