Kornati Nemzeti Park

George Bernard Shaw ezekkel a szavakkal jellemezte a Kornati-szigetcsoport éteri szépségét: „A teremtés utolsó napján Isten meg kívánta koronázni művét, így könnyekből, csillagokból és leheletből létrehozta a Kornati-szigeteket.”

Egy helyi legenda pedig arról mesél, hogy amikor a Teremtő a tengerbe hajította a fehérlő sziklatömböket, hogy termékeny földdé gyúrja őket, maga is meglepődött a tökéletes szépségükön, és inkább nem nyúlt hozzájuk. A Zadartól Šibenikig terjedő partszakasszal párhuzamosan húzódó hófehér szigeteknek valóban nincs párja.
 
A Kornati Nemzeti Park ma nagyjából 220 négyzetkilométernyi területre terjed ki, 89, többnyire lakatlan szigetre és szigetecskére. Ránézésre kopár, csupasz, barátságtalan szigeteket lát az idelátogató, valójában azonban egy biológiailag és geomorfológiailag is párját ritkító világba érkezett, amelyben a tenger- és az esővíz csodálatos karszti képződményeket faragott, csiszolt, alkotott. A barlangok, üregek, szirtfokok, sziklahasadékok a maguk érintetlenségében a laikust is lenyűgözik, a hozzáértő számára pedig valóságos szűzterületnek számítanak. Különösen ha ún. sziklakoronákra gondolunk, amelyek egyedülálló látványosságai a nyílt tenger felé eső partoknak.
 
A szigetek növény- és állatvilága kevésbé látványos, de annál érdekesebb: ötszáznál több alsóbbrendű növényfajtát tartanak nyilván, a tengervízben rengeteg halfajtát, köztük több tucat őshonost, a madárvilágot pedig leginkább a bagoly, a sólyom, a vércse, a kárókatona és a sirály képviseli.
 
Biogradból, Murter szigetéről és Vodicéből egész napos hajókirándulást tehetünk a nemzeti parkba. A résztvevők megkerülik a szigetcsoport egy részét, a nyílt tenger felől is megcsodálva az évezredek során kialakult sziklameredélyeket, az úgynevezett koronákat. Ezután kikötnek egy szigeten, megebédelnek, majd „meghódítják” a sziget legmagasabb csúcsát. Fürdésre is jut idő. Ár: kb. 40 EUR.
 
Kornati Nemzeti Park Kornati Nemzeti Park Kornati Nemzeti Park Kornati Nemzeti Park Kornati Nemzeti Park